Sjukdom

Pyoderma gangrenosum

Pyoderma gangrenosumPyoderma gangrenosum är en sällsynt sjukdom som orsakar stora, smärtsamma sår (sår) att utvecklas på huden, oftast på benen.

Det är inte säkert vad som orsakar pyoderma gangrenosum, men det verkar vara en störning i immunsystemet. Människor som har vissa bakomliggande tillstånd, såsom inflammatorisk tarmsjukdom eller reumatoid artrit, löper större risk att pyoderma gangrenosum.

Behandlingen innefattar typiskt höga doser av kortikosteroider, såsom prednison, tillsammans med andra läkemedel som syftar till att undertrycka ditt immunförsvar. Det kan ta veckor eller månader att läka såren i samband med pyoderma gangrenosum.

Symptom

Pyoderma gangrenosum börjar oftast med en liten, röd bula på huden, som kan likna en spindel bett. Inom ett par dagar, kan denna bula utvecklas till en stor, smärtsam öppet sår. De sår visas oftast på benen, men kan utvecklas var som helst på kroppen. Om du har flera sår, kan de växa och slås samman till en större sår.

När ska en läkare
Prata med din läkare om du utvecklar oförklarliga blåsor på huden, kliande utslag eller sår som är långsamma att läka.

Orsaker

Orsaken till pyoderma gangrenosum är inte väl förstådd. Det är ofta förknippad med inflammatoriska tillstånd, såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Om du har pyoderma gangrenosum, ny hud trauma, såsom ett snitt eller sår, kan resultera i bildandet av nya sår.Denna tendens av nya sår för att bilda från trauma, inklusive kirurgi, kallas pathergy.

Riskfaktorer

Pyoderma gangrenosum är vanligast hos personer i 40-årsåldern och 50-talet, men kan förekomma i alla åldrar. Det är också förknippat med inflammatoriska tillstånd, inklusive:

 • Ulcerös kolit.  Denna sjukdom i tjocktarmen orsakar kronisk inflammation i tjocktarmen.
 • Crohns sjukdom.  Liksom ulcerös kolit orsakar Crohns sjukdom långsiktiga inflammation som kan inträffa var som helst längs matsmältningskanalen.
 • Reumatoid artrit.  Reumatoid artrit hänvisar till ett tillstånd där de tunna membran som omger lederna blir irriterad och inflammerad.

Komplikationer

De sår associerade med pyoderma gangrenosum ofta lämnar ärr.

Förberedelse för mötet

Du är sannolikt att börja med att se din husläkare eller en allmänläkare. Men i vissa fall när du ringer för att ställa in ett möte, kan du remitteras direkt till en läkare som är specialiserad på behandling av hudsjukdomar (hudläkare).

Vad du kan göra
innan din tid, kanske du vill skriva en lista som besvarar några av följande frågor:

 • När började symtomen börjar?
 • Har du haft liknande symtom i det förflutna? Om så är fallet, vilken behandling fungerade då?
 • Vilka mediciner och kosttillskott tar du regelbundet?

Vad du kan förvänta från din läkare
Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, bland annat:

 • Hade du någon skada på huden, såsom en punktering eller skära i det område där öm utvecklas?
 • Vilka behandlingar har du försökt redan? Har de hjälpt någon?
 • Har du några inflammatoriska sjukdomar, såsom Crohns sjukdom, ulcerös kolit eller reumatoid artrit?

Tester och diagnos

Det finns inget test som specifikt kan bekräfta diagnosen pyoderma gangrenosum. Men din läkare kan beställa en mängd olika tester för att utesluta andra tillstånd som kan ha liknande symtom.

Blodprover
Ett prov av ditt blod kan testas för att kontrollera:

 • Tecken på infektion
 • Lever, njurar och sköldkörtelfunktion
 • Reumatoid faktor, vilket indikerar reumatoid artrit

Kompresser och biopsier
En bomullstuss kan ta bort ett litet prov av vätska från centrum av ett sår för att testa för olika typer av infektioner. En hudbiopsi innebär att ta bort ett litet urval av de drabbade huden, så det kan ses under ett mikroskop.

Behandlingar och läkemedel

Beroende på storleken och djupet av dina hudskador, kan det ta veckor eller månader för dem att läka. Följ läkarens anvisningar noggrant om sårvård. Detta är särskilt viktigt eftersom många av de orala läkemedel som föreskrivs för pyoderma gangrenosum dämpa immunförsvaret, vilket ökar risken för infektion.

Mediciner
höga doser av kortikosteroider, såsom prednison, är grunden för pyoderma gangrenosum behandling. Biverkningar kan inkludera gallrings ben, viktökning och ökad risk för infektioner.För att minska mängden prednison behövs, kan din läkare rekommendera att du också ta anti-avvisande läkemedel, såsom ciklosporin, eller mediciner som används oftare för reumatoid artrit.

Kirurgi
I de flesta fall är operation inte ett bra behandlingsalternativ eftersom trauma mot huden kan förvärra befintliga sår eller stimulera nya att utvecklas. Men om sår på huden är stora och behöver hjälp med att läka, kan din läkare föreslå en hudtransplantation – ett förfarande som opereras lägger en bit av verklig eller konstgjord hud över öppna sår. Detta försöker först efter såret inflammationen har gått och såret har börjat läka.

Coping och stöd

Med behandling, är du sannolikt att återhämta sig från pyoderma gangrenosum. Däremot kan du bli stressad om risken för upprepning eller om hur din hud ser ut. Du kanske vill prata med en kurator eller medicinsk socialarbetare. Eller du kan vara till hjälp att prata med andra människor som har pyoderma gangrenosum.

Förebyggande

Du kan inte helt förhindra pyoderma gangrenosum. Om du har tillstånd, försök att undvika att skada din hud. Skada eller trauma mot huden kan framkalla nya sår bildas. Även om det inte är helt effektiv, får kontroll över alla underliggande sjukdom som kan orsaka sår vara till hjälp.

Powered by: Wordpress